Оглас 1/2017

Набавка на услуги- мобилни телекомуникациски услуги ОГЛАС ЗА БАРАЊЕ ЗА ПРИБИРАЊЕ НА ПОНУДИ Број на оглас: 1/2017 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1)Податоци за договорниот орган I.1.1)Назив на договорниот орган: Управа за заштита на културното наследство I.1.2)Адреса: ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 61 I.1.3)Град и поштенски код: Скопје 1000 I.1.4)Интернет адреса: I.1.5)Лице … Прочитај повеќе

Оглас 36/2016

Набавка на стоки- информатичка опрема ОГЛАС ЗА БАРАЊЕ ЗА ПРИБИРАЊЕ НА ПОНУДИ Број на оглас: 36/2016 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Управа за заштита на културното наследство I.1.2) Адреса: ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 61 I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 … Прочитај повеќе

АРХЕОЛОШКОТО БОГАТСТВО НА 10. ГОДИШНА ИЗЛОЖБА

Објавено од: www.vest.mk Вечерва во 19 часот, во Археолошкиот музеј ќе биде отворена 10-тата годишна археолошка изложба “Декада на активирање на археолошките ресурси на Република Македонија”. Десет години наназад, Управата за заштита на културното наследство ја координира категоријата Капитални проекти во археологијата на Република Македонија, со поддршка на Владата. На 10-тата … Прочитај повеќе

10та јубилејна археолошка изложба „Капитални проекти во археологијата на Република Македонија“

Во организација на Управата за заштита на културното наследство, во соработка со НУ Археолошкиот музеј на Македонија – Скопје, на 28.12.2016 година со почеток од 19 часот во НУ Археолошки музеј на Македонија ќе се отвори 10та јубилејна археолошка изложба „Капитални проекти во археологијата на Република Македонија“.

Оглас 35/2016

Набавка на стока- информатичка опрема (дополнителна опрема за дрон) ОГЛАС ЗА БАРАЊЕ ЗА ПРИБИРАЊЕ НА ПОНУДИ Број на оглас: 35/2016 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Управа за заштита на културното наследство I.1.2) Адреса: ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 61 I.1.3) Град и … Прочитај повеќе

Оглас 34/2016

Набавка на стока – дрон ОГЛАС ЗА БАРАЊЕ ЗА ПРИБИРАЊЕ НА ПОНУДИ Број на оглас: 34/2016 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Управа за заштита на културното наследство I.1.2) Адреса: ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 61 I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 … Прочитај повеќе

СЕ ИСТРАЖУВА НЕКРОПОЛА ОД АНТИЧКОТО МАКЕДОНСКО КРАЛСТВО

Објавено од: www.lokalno.mk Интензивно се вршат археолошки ископувања на локалитетот Долиште кај селото Прилепец, како капитален проект на Управата за заштита на културното наследство, бидејќи е утврдено дека некропола датира од периодот на античкото Македонско Кралство. Реализатори на проектот, под раководство на д-р Антонио Јакимовски, се Филозофскиот факултет при УКИМ … Прочитај повеќе

Направена е студија за идеална реконструкција на театарот во Скупи

Објавено од: www.vecer.mk Според проф. д-р Виктор Лилчиќ-Адамс, директор на Управата за заштита на културното наследство на РМ, досега е конзервирана скената (сценската зграда), а се планира нејзино комплетно возобновување. Во моментов започнува конзервацијата на театронот… Со проектот “Антички театар – Скупи 2013 – 2017 година” досега се реализирани најголем дел … Прочитај повеќе

Македонското културно наследство е претставено во најпознатиот светски музеј „Лувр“

Објавено од: www.mkd.mk По успешното претставување во Италија, Управата за заштита на културното наследство (УЗКН) продолжи да го претставува богатото македонско наследство во еден од најпознатите светски музеи „Лувр“, на престижниот Меѓународен саем за културно наследство во Париз, Франција, кој се одржува од 4 до 6 ноември оваа година. Од … Прочитај повеќе

Македонската археологија презентирана на Археолошката берза во Италија

Објавено од: www.republika.mk Управата за заштита на културното наследство трета година по ред ја претставува Македонија на Медитеранската берза за археолошки туризам во Пестум, близу Салерно во Италија, каде пред многубројна публика од цел свет го презентира домашното културно наследство. На 19–то издание на Медитеранската берза, која се отвори на … Прочитај повеќе