Управата за заштита на културното наследство во нови простории

Управата за заштита на културното наследство, која е во состав на Министерството за култура, се всели во нов поголем работен простор, во објект на ул. „Павел Шатев“, бр. 3 во Скопје. Освен новиот простор, вработените во Управата добија и комплетно нова работна опрема. Особено се екипира и одделот во кој … Прочитај повеќе

Демант за објавениот текст во денешен Либертас

Управата за заштита на културното наследство, орган во состав на Министерство за култура, која беше сместена во објектот на улицата “Ѓуро Ѓаковиќ” бр.61, е во процес на селење и ќе биде сместена во објект кој се наоѓа на улицата “Павел Шатев” бр.3. Од тие причини, изјавите дадени во денешен libertas.com дека … Прочитај повеќе

Реакција од Управата за заштита на културното наследство во врска со Извештајот од Европската комисија за напредокот на Република Македонија за 2011 година

Почитуван господине Филе, Во врска со Извештајот од Европската комисија за напредокот на Република Македонија за 2011 година и неупотребата на зборот „македонски“ при посочувањето на јазикот на мнозинскиот македонски народ кој живее во Република Македонија во наведениот документ, сакаме да Ви ги упатиме нашите забелешки од позиција на надлежна … Прочитај повеќе