Управата за заштита на културното наследство во нови простории

Управата за заштита на културното наследство, која е во состав на Министерството за култура, се всели во нов поголем работен простор, во објект на ул. „Павел Шатев“, бр. 3 во Скопје. Освен новиот простор, вработените во Управата добија и комплетно нова работна опрема. Особено се екипира и одделот во кој … Прочитај повеќе

Демант за објавениот текст во денешен Либертас

Управата за заштита на културното наследство, орган во состав на Министерство за култура, која беше сместена во објектот на улицата “Ѓуро Ѓаковиќ” бр.61, е во процес на селење и ќе биде сместена во објект кој се наоѓа на улицата “Павел Шатев” бр.3. Од тие причини, изјавите дадени во денешен libertas.com дека … Прочитај повеќе

Шарена џамија во Тетово е прогласена за културно наследство од особено значење, поткатегорија исклучително значење

Со одлука на Владата на Република Македонија со број 44-781/1 од 14.03.2017 година Верскиот комплекс Шарена џамија во Тетово е прогласена за културно наследство од особено значење, поткатегорија исклучително значење која гласи: Врз основа на член 41 став 2 од Законот за заштита на културното наследство („Службен весник на Република … Прочитај повеќе

Оглас 36/2016

Набавка на стоки- информатичка опрема ОГЛАС ЗА БАРАЊЕ ЗА ПРИБИРАЊЕ НА ПОНУДИ Број на оглас: 36/2016 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Управа за заштита на културното наследство I.1.2) Адреса: ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 61 I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 … Прочитај повеќе

АРХЕОЛОШКОТО БОГАТСТВО НА 10. ГОДИШНА ИЗЛОЖБА

Објавено од: www.vest.mk Вечерва во 19 часот, во Археолошкиот музеј ќе биде отворена 10-тата годишна археолошка изложба “Декада на активирање на археолошките ресурси на Република Македонија”. Десет години наназад, Управата за заштита на културното наследство ја координира категоријата Капитални проекти во археологијата на Република Македонија, со поддршка на Владата. На 10-тата … Прочитај повеќе

10та јубилејна археолошка изложба „Капитални проекти во археологијата на Република Македонија“

Во организација на Управата за заштита на културното наследство, во соработка со НУ Археолошкиот музеј на Македонија – Скопје, на 28.12.2016 година со почеток од 19 часот во НУ Археолошки музеј на Македонија ќе се отвори 10та јубилејна археолошка изложба „Капитални проекти во археологијата на Република Македонија“.

Оглас 35/2016

Набавка на стока- информатичка опрема (дополнителна опрема за дрон) ОГЛАС ЗА БАРАЊЕ ЗА ПРИБИРАЊЕ НА ПОНУДИ Број на оглас: 35/2016 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Управа за заштита на културното наследство I.1.2) Адреса: ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 61 I.1.3) Град и … Прочитај повеќе

Оглас 34/2016

Набавка на стока – дрон ОГЛАС ЗА БАРАЊЕ ЗА ПРИБИРАЊЕ НА ПОНУДИ Број на оглас: 34/2016 ДЕЛ I: ДОГОВОРЕН ОРГАН I.1) Податоци за договорниот орган I.1.1) Назив на договорниот орган: Управа за заштита на културното наследство I.1.2) Адреса: ул. Ѓуро Ѓаковиќ бр. 61 I.1.3) Град и поштенски код: Скопје 1000 … Прочитај повеќе

СЕ ИСТРАЖУВА НЕКРОПОЛА ОД АНТИЧКОТО МАКЕДОНСКО КРАЛСТВО

Објавено од: www.lokalno.mk Интензивно се вршат археолошки ископувања на локалитетот Долиште кај селото Прилепец, како капитален проект на Управата за заштита на културното наследство, бидејќи е утврдено дека некропола датира од периодот на античкото Македонско Кралство. Реализатори на проектот, под раководство на д-р Антонио Јакимовски, се Филозофскиот факултет при УКИМ … Прочитај повеќе

Направена е студија за идеална реконструкција на театарот во Скупи

Објавено од: www.vecer.mk Според проф. д-р Виктор Лилчиќ-Адамс, директор на Управата за заштита на културното наследство на РМ, досега е конзервирана скената (сценската зграда), а се планира нејзино комплетно возобновување. Во моментов започнува конзервацијата на театронот… Со проектот “Антички театар – Скупи 2013 – 2017 година” досега се реализирани најголем дел … Прочитај повеќе