Интерен оглас

Врз основа на член 10, член 30 став 1 алиеја 2, став 3 и став 5, член 48 и член 49 од Законот за административните службеници (,,Службен весник на Република Македонија’’ бр.27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18 и Службен весник на Република Северна Македонија’’ бр.275/19, 14/20 и 215/21) … Прочитај повеќе

Меморандум за соработка помеѓу Управата за заштита на културното наследство и Советот за културно наследство на Косово

На ден 14.12.2021 година во просториите на Управата за заштита на културното наследство се одржа работен состанок по повод потпишување на Меморандум за соработка помеѓу Советот за културно наследство на Косово (СКНК) и Управата за заштита на културното наследство (УЗКН). Меморандумот го потпишаа г-дин Ацо Костов, директор на УЗКН, и … Прочитај повеќе

Започна проектот ,,Размена на знаења за конзервација и иновативно управување со културното наследство меѓу Италија и Северна Македонија“

Управата за заштита на културното наследство и ИКОМОС Македонија, заедно со Центарот за конзервација и реставрација „Ла Венариа Реале“ и Фондацијата за културна економија Сантагата од Торино, Италија, со задоволство го најавуваат почетокот на проектот „Размена на знаења за конзервација и иновативно управување со културното наследство меѓу Италија и Северна … Прочитај повеќе

МЕЃУНАРОДЕН ФОРУМ НА КРЕАТИВНИТЕ ГРАДОВИ ЗА ФИЛМ ОД МРЕЖАТА НА УНЕСКО

На 28-ми и 29-ти октомври во Битола се одржа третиот Меѓународен форум на креативните градови за филм од мрежата на УНЕСКО на тема, „Креативните индустрии – мост на иднината меѓу културата и креативната економија/КОВИД 19 предизвици и искуства“. Во рамките на двата дена високи претставници на креативните градови за филм … Прочитај повеќе