Во Бабино одбележан Светскиот ден на книгата

Објавен во весникот brif.mk Општина Демир Хисар, избран Град на културата во Република Македонија за 2018 година, продолжува со организација на културни настани. Денес на иницијатива на најмалата библиотека во светот, библиотеката „Ал-Би“ која се наоѓа во селото Бабино, локалната самоуправа го одбележа Светскиот ден на книгата и авторските права, … Прочитај повеќе

Македонска делегација учествуваше на конференција за културното наследство во Пловдив

      https://www.mkd.mk/kultura/makedonska-delegacija-uchestvuvashe-na-konferencija-za-kulturnoto-nasledstvo-vo-plovdiv Делегација од Управата за заштита на културното наследство на Република Македонија на 26 и 27 март учествувашена меѓународната конференција „Културното наследство: За поодржлива Европа“, која се одржа во Пловдив, Бугарија, во текот на бугарското претседателствување со Советот на Европската Унија, а во рамките на Европската година … Прочитај повеќе

Работилница за изработка на детски мартинки се одржа во битолската библиотека

Објавен од : Алфа мк http://apla.mk/index.php/vilaet/item/745-rabotilnica-za-izrabotka-na-detski-martinki-se-odrzha-vo-bitolskata-biblioteka Еднодневна работилница за изработка на традиционални детски мартинки денеска се одржа во НУ УБ „Св. Климент Охридски“-Битола, на која учествуваа ученици од ОУ „Даме Груев“ од Битола со нивната наставничка Нела Неделковска, Ивона Опетческа Татарчевска, од Управата за културно наследсво и Јануша Лазиќ, ракотворка … Прочитај повеќе

Работилница во Битола „Мартинката како дел од културното наследство“

https://tvorbis.com.mk/rabotilnitsa-vo-bitola-martinkata-kako-del-od-kulturnoto-nasledstvo/   Со Одлука на Европскиот парламент и Советот на Европската Унија, 2018 година беше прогласена за Европска година на културното наследство. Целта на оваа Европска иницијатива е да го промовира значењето на Европското културно наследство и да ја зајакне свеста за заедничката европска историја и вредности. Управата за заштита … Прочитај повеќе

Нови 15 изданија за културно наследство

    http://nezavisen.mk/mk/vesti/2018/02/30192/ Петнаесет нови изданија (десет на македонски и пет на англиски јазик) од едицијата „Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“ промовираше денеска Управата за заштита на културното наследство во Археолошкиот музеј на Македонија.На македонски јазик беа промовирани: Црквата Св.Богородица – Матејче; Црквата Св.Богородица Елеуса … Прочитај повеќе

Најзначајните вредности на културното и природното наследство се презентирани во нови 15 изданија

Во Археолошкиот музеј на Македонија во Скопје, на 28 јануари 2018 година, беа промовирани 15 нови изданија од едицијата „Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“, во издание на Управата за заштита на културното наследство, со што се заокружува бројката од досега објавени 45 наслови од оваа … Прочитај повеќе

Промовирани 15 изданија за културното наследство

Објавен од : www.mrt.mk       Промовирани 15 изданија, на македонски и на англиски јазик за популаризирање на домашното културно и природно наследство. Ќе бидат достапни во малопродажба и во музејските продавници. Ресорното министерство најави изработка на Стратегија за заштита на вредното богатство.. Промовирани се 15 нови изданија од … Прочитај повеќе

Промовиран дигитализираниот филмски опус на Бранко Гапо

 Објавен од https://vecer.mk Денеска во Кинотеката на Македонија во Скопје, беше презентиран и промовиран дигитализираниот филмски опус и ДВД-изданието на еден од доајените на македонската кинематографија, режисерот Бранко Гапо. Во рамките на македонската кинематографија, Бранко Гапо создава богат филмски опус со исклучително широк спектар на теми и хронотопи, достоинствено промовирајќи … Прочитај повеќе

Дигитализираниот филмски опус на Бранко Гапо беше промовиран во Кинотеката на Македонија

Објавено од https://www.mkd.mk           Во Кинотеката на Македонија во Скопје, на 21 февруари 2018 година, беше презентиран и промовиран дигитализираниот филмски опус и ДВД-изданието на еден од доајените на македонската кинематографија, режисерот Бранко Гапо. Во рамките на македонската кинематографија, Бранко Гапо создава богат филмски опус со … Прочитај повеќе

Одржани се креативните работилници „Мартинките во Република Македонија – Традицијата во рацете на најмладите“

      На 12.02.2018 г. во НУУБ „Св. Климент Охридски“ во Битола и на 14.03.2018 г. во ЈУОДГ „Мајски цвет“ во Скопје, се одржаа креативни работилници „Мартинките во Република Македонија – Традицијата во рацете на најмладите“, во организација на Управата за заштита на културното наследство, а во рамките на … Прочитај повеќе