Европската година на културното наследство 2018 во Македонија е со слоган „Нашето наследство – Европска вредност!“

Објавено од https://www.mkd.mk/ Во просториите на ЕУ Инфо-центарот во Скопје, на 31 јануари 2018 година, беше презентирана и лансирана годишната програма за одбележување на Европската година на културното наследство 2018, изготвена од стручни лица во Управата за заштита на културното наследство. Со тоа, Република Македонија се придужи на семејството настани … Прочитај повеќе

Македонското културно наследство претставено во Париз

Управата за заштита на културното наследство по трет пат го претстави домашното културно наследство на Меѓународниот саем за културно наследство, кој се оддржи од 2-ви до 5-ти ноември во престижниот амбиент на музејот Лувр во Париз. Темата на годинешното издание на еден од најзначајните саеми од ваков вид, се реализираше … Прочитај повеќе

АРХЕОЛОШКОТО БОГАТСТВО НА 10. ГОДИШНА ИЗЛОЖБА

Објавено од: www.vest.mk Вечерва во 19 часот, во Археолошкиот музеј ќе биде отворена 10-тата годишна археолошка изложба “Декада на активирање на археолошките ресурси на Република Македонија”. Десет години наназад, Управата за заштита на културното наследство ја координира категоријата Капитални проекти во археологијата на Република Македонија, со поддршка на Владата. На 10-тата … Прочитај повеќе

СЕ ИСТРАЖУВА НЕКРОПОЛА ОД АНТИЧКОТО МАКЕДОНСКО КРАЛСТВО

Објавено од: www.lokalno.mk Интензивно се вршат археолошки ископувања на локалитетот Долиште кај селото Прилепец, како капитален проект на Управата за заштита на културното наследство, бидејќи е утврдено дека некропола датира од периодот на античкото Македонско Кралство. Реализатори на проектот, под раководство на д-р Антонио Јакимовски, се Филозофскиот факултет при УКИМ … Прочитај повеќе

Направена е студија за идеална реконструкција на театарот во Скупи

Објавено од: www.vecer.mk Според проф. д-р Виктор Лилчиќ-Адамс, директор на Управата за заштита на културното наследство на РМ, досега е конзервирана скената (сценската зграда), а се планира нејзино комплетно возобновување. Во моментов започнува конзервацијата на театронот… Со проектот “Антички театар – Скупи 2013 – 2017 година” досега се реализирани најголем дел … Прочитај повеќе

Македонското културно наследство е претставено во најпознатиот светски музеј „Лувр“

Објавено од: www.mkd.mk По успешното претставување во Италија, Управата за заштита на културното наследство (УЗКН) продолжи да го претставува богатото македонско наследство во еден од најпознатите светски музеи „Лувр“, на престижниот Меѓународен саем за културно наследство во Париз, Франција, кој се одржува од 4 до 6 ноември оваа година. Од … Прочитај повеќе

Македонската археологија презентирана на Археолошката берза во Италија

Објавено од: www.republika.mk Управата за заштита на културното наследство трета година по ред ја претставува Македонија на Медитеранската берза за археолошки туризам во Пестум, близу Салерно во Италија, каде пред многубројна публика од цел свет го презентира домашното културно наследство. На 19–то издание на Медитеранската берза, која се отвори на … Прочитај повеќе

СКОПКО КАЛЕ: Завршија археолошките истражувања, откриени над 13.400 предмети

Објавено од: www.telegraf.mk Целосно е завршен и ревидиран проектот за урбанистичко уредување на Скопската тврдина Кале и се очекува Управата за заштита на културното наследство во следниот период да започне со тендерската постапка. Предвидени се голем број елементи како уредување на летна отворена сцена, сувенирници, места за одмор и друг … Прочитај повеќе

ЈАПОНЦИТЕ ПОКАЖАА ГОЛЕМ ИНТЕРЕС: Македонското културно наследство презентирано во Токио (ФОТО)

Објавено од: www.telegraf.mk Ова е прво претставување на Управата надвор од европскиот континент, меѓу стотици земји од цел свет и меѓу многубројна азиска публика која пројавува огромен интерес за Македонија Управата за заштита на културното наследство го презентира домашното културно наследство во јапонската престолнина Токио пред огромна публика во престижната … Прочитај повеќе