Започна серијата настани за студентите ,,(Не)видливиот музеј“, во рамките на ,,Европската година на културното наследство 2018“

Обајвен од весникот Република Група студенти од Факултетот за драмски уметности-Скопје, Универзитетот за аудиовизуелни уметности – Европска, филмска и танцова академија (ЕФТА) и од Државниот универзитет во Тетово, вчера остварија студиска посета на Кинотеката на Македонија и со тоа се означи почетокот на активноста ,,(Не)видливиот музеј“ посветена на студентите, во … Прочитај повеќе

Започна серијата настани за студентите ,,(Не)видливиот музеј“, во рамките на ,,Европската година на културното наследство 2018“

На 12.04.2018г., група студенти од Факултетот за драмски уметности-Скопје, Универзитетот за аудиовизуелни уметности – Европска, филмска и танцова академија (ЕФТА) и од Државниот универзитет во Тетово, остварија студиска посета на Кинотеката на Македонија и со тоа се означи почетокот на активноста ,,(Не)видливиот музеј“ посветена на студентите, во рамките на Програмата … Прочитај повеќе

Манастирот Св.Андреја – Матка, општина Сарај, е прогласен за културно наследство од особено значење, поткатегорија големо значење

На седницата одржана на 03.04.2018 година Владата на Република Македонија го прогласи Манастирот Св.Андреја – Матка, општина Сарај, за културно наследство од особено значење, поткатегорија големо значење. Својството споменик на културата на Манастирот Св.Андреја – Матка, општина Сарај е утврдено со Решение бр.27/49 од 22.02.1968 година, на Заводот за заштита … Прочитај повеќе

Македонска делегација учествуваше на конференција за културното наследство во Пловдив

      https://www.mkd.mk/kultura/makedonska-delegacija-uchestvuvashe-na-konferencija-za-kulturnoto-nasledstvo-vo-plovdiv Делегација од Управата за заштита на културното наследство на Република Македонија на 26 и 27 март учествувашена меѓународната конференција „Културното наследство: За поодржлива Европа“, која се одржа во Пловдив, Бугарија, во текот на бугарското претседателствување со Советот на Европската Унија, а во рамките на Европската година … Прочитај повеќе

Делегација од Управата за заштита на културното наследство учествуваше на меѓународната конференција ,,Културното наследство: За поодржлива Европа“ во Пловдив, Бугарија, во рамките на ,,Европската година на културното наследство 2018“

На 26 и 27 март 2018г., делегација од Управата за заштита на културното наследство учествуваше на меѓународната конференција ,,Културното наследство: За поодржлива Европа“ која се одржа во Пловдив, Бугарија,  во рамките на бугарското претседателствување со Советот на Европската Унијa, а во рамките на Европската година на културното наследство 2018. На … Прочитај повеќе

Одржани креативни работилници ,,Мартинките во Република Македонија – Традицијата во рацете на најмладите“ во рамките на ,,Европската година на културното наследство 2018“

На 12.03.2018г. во НУУБ ,,Св.Климент Охридски“ во Битола и на 14.03.2018г. во ЈУОДГ ,,Мајски цвет“ во Скопје, се одржаа креативни работилници ,,Мартинките во Република Македонија – Традицијата во рацете на најмладите“, во организација на Управата за заштита на културното наследство, а во рамките на Европската година на културното наследство 2018. … Прочитај повеќе

Работилница за изработка на детски мартинки се одржа во битолската библиотека

Објавен од : Алфа мк http://apla.mk/index.php/vilaet/item/745-rabotilnica-za-izrabotka-na-detski-martinki-se-odrzha-vo-bitolskata-biblioteka Еднодневна работилница за изработка на традиционални детски мартинки денеска се одржа во НУ УБ „Св. Климент Охридски“-Битола, на која учествуваа ученици од ОУ „Даме Груев“ од Битола со нивната наставничка Нела Неделковска, Ивона Опетческа Татарчевска, од Управата за културно наследсво и Јануша Лазиќ, ракотворка … Прочитај повеќе

Работилница во Битола „Мартинката како дел од културното наследство“

https://tvorbis.com.mk/rabotilnitsa-vo-bitola-martinkata-kako-del-od-kulturnoto-nasledstvo/   Со Одлука на Европскиот парламент и Советот на Европската Унија, 2018 година беше прогласена за Европска година на културното наследство. Целта на оваа Европска иницијатива е да го промовира значењето на Европското културно наследство и да ја зајакне свеста за заедничката европска историја и вредности. Управата за заштита … Прочитај повеќе

Нови 15 изданија за културно наследство

    http://nezavisen.mk/mk/vesti/2018/02/30192/ Петнаесет нови изданија (десет на македонски и пет на англиски јазик) од едицијата „Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“ промовираше денеска Управата за заштита на културното наследство во Археолошкиот музеј на Македонија.На македонски јазик беа промовирани: Црквата Св.Богородица – Матејче; Црквата Св.Богородица Елеуса … Прочитај повеќе

Најзначајните вредности на културното и природното наследство се презентирани во нови 15 изданија

Во Археолошкиот музеј на Македонија во Скопје, на 28 јануари 2018 година, беа промовирани 15 нови изданија од едицијата „Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“, во издание на Управата за заштита на културното наследство, со што се заокружува бројката од досега објавени 45 наслови од оваа … Прочитај повеќе