Работилница за изработка на детски мартинки се одржа во битолската библиотека

Објавен од : Алфа мк http://apla.mk/index.php/vilaet/item/745-rabotilnica-za-izrabotka-na-detski-martinki-se-odrzha-vo-bitolskata-biblioteka Еднодневна работилница за изработка на традиционални детски мартинки денеска се одржа во НУ УБ „Св. Климент Охридски“-Битола, на која учествуваа ученици од ОУ „Даме Груев“ од Битола со нивната наставничка Нела Неделковска, Ивона Опетческа Татарчевска, од Управата за културно наследсво и Јануша Лазиќ, ракотворка … Прочитај повеќе

Работилница во Битола „Мартинката како дел од културното наследство“

https://tvorbis.com.mk/rabotilnitsa-vo-bitola-martinkata-kako-del-od-kulturnoto-nasledstvo/   Со Одлука на Европскиот парламент и Советот на Европската Унија, 2018 година беше прогласена за Европска година на културното наследство. Целта на оваа Европска иницијатива е да го промовира значењето на Европското културно наследство и да ја зајакне свеста за заедничката европска историја и вредности. Управата за заштита … Прочитај повеќе

Нови 15 изданија за културно наследство

    http://nezavisen.mk/mk/vesti/2018/02/30192/ Петнаесет нови изданија (десет на македонски и пет на англиски јазик) од едицијата „Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“ промовираше денеска Управата за заштита на културното наследство во Археолошкиот музеј на Македонија.На македонски јазик беа промовирани: Црквата Св.Богородица – Матејче; Црквата Св.Богородица Елеуса … Прочитај повеќе

Најзначајните вредности на културното и природното наследство се презентирани во нови 15 изданија

Во Археолошкиот музеј на Македонија во Скопје, на 28 јануари 2018 година, беа промовирани 15 нови изданија од едицијата „Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“, во издание на Управата за заштита на културното наследство, со што се заокружува бројката од досега објавени 45 наслови од оваа … Прочитај повеќе

Промовирани 15 нови изданија од едицијата ,,Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“ во рамките на ,,Европската година на културното наследство 2018“

На 28 јануари 2018 година, во Археолошкиот музеј на Македонија во Скопје, беа промовирани 15 нови изданија од едицијата ,,Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“, во издание на Управата за заштита на културното наследство, со што се заокружува бројката од досега објавени 45 наслови од оваа … Прочитај повеќе

Промоција на 15 нови изданија од едицијата ,,Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“

На 28 февруари 2018 година со почеток во 12:00 часот во Археолошкиот музеј на Македонија во Скопје, Управата за заштита на културното наследство ќе промовира 15 нови изданија од едицијата ,,Најзначајните вредности на културното и природното наследство на Република Македонија“. На овој настан ќе бидат промовирани следните наслови на македонски … Прочитај повеќе

Промовирани 15 изданија за културното наследство

Објавен од : www.mrt.mk       Промовирани 15 изданија, на македонски и на англиски јазик за популаризирање на домашното културно и природно наследство. Ќе бидат достапни во малопродажба и во музејските продавници. Ресорното министерство најави изработка на Стратегија за заштита на вредното богатство.. Промовирани се 15 нови изданија од … Прочитај повеќе

Промовиран дигитализираниот филмски опус на Бранко Гапо

 Објавен од https://vecer.mk Денеска во Кинотеката на Македонија во Скопје, беше презентиран и промовиран дигитализираниот филмски опус и ДВД-изданието на еден од доајените на македонската кинематографија, режисерот Бранко Гапо. Во рамките на македонската кинематографија, Бранко Гапо создава богат филмски опус со исклучително широк спектар на теми и хронотопи, достоинствено промовирајќи … Прочитај повеќе

Дигитализираниот филмски опус на Бранко Гапо беше промовиран во Кинотеката на Македонија

Објавено од https://www.mkd.mk           Во Кинотеката на Македонија во Скопје, на 21 февруари 2018 година, беше презентиран и промовиран дигитализираниот филмски опус и ДВД-изданието на еден од доајените на македонската кинематографија, режисерот Бранко Гапо. Во рамките на македонската кинематографија, Бранко Гапо создава богат филмски опус со … Прочитај повеќе

Промовиран дигитализираниот филмски опус на еден од основоположниците на македонската кинематографија Бранко Гапо во рамките на ,,Европската година на културното наследство 2018“

На 21 јануари 2018 година, во Кинотеката на Македонија во Скопје, беше презентиран и промовиран дигитализираниот филмски опус и ДВД-изданието на еден од доајените на македонската кинематографија, режисерот Бранко Гапо. Во рамките на македонската кинематографија, Бранко Гапо создава богат филмски опус со исклучително широк спектар на теми и хронотопи, достоинствено … Прочитај повеќе