Благодарница за УЗКН за субвенционирање и афирмација на Пјанечкиот фолкфор

Во рамки на обележување на ФТ „КОПАЧКА“ од с.Драмче, општина Делчево и организацискиот одбор на традиционалниот собор за празникот и Св.Архангел Михаил во с.Драмче, доделува благодарница на Управата за заштита на културното наследст во за субвенционирање, афирмација и популаризација на заштитеното добро – машко соборско оро Копачка и пијанечкиот изборен … Прочитај повеќе

Трет состаниок на меѓувладиниот комитет за заштита на нематеријалното културно наследство

Од 4 до 8 ноември, 2008 година во Истанбул, Република Турција, се одржа третиот редовен состанок на Меѓувладиниот комитет на УНЕСКО за заштита на нематеријалното културно наследство. На средбата на која присуствуваа членовите на меѓувладиниот комитет, претставници од земјите членки на Конвенцијата за заштита на нематеријалното културно наследство и претставници … Прочитај повеќе

Присвојување на културно наследство

А.Ш.(56) од  село Мрзенци, Гевгелија и З.М.(55) од Гевгелија заработиле кривични пријави поради присвојување на културно наследство. С танува збор за  повеќе вредни предмети кои потекнуваат од римскиот период пред почетокот на 3 век п . н . е. При претресот во семејната куќа  на А.Ш. во селото Мрзенци, биле  … Прочитај повеќе

Oбука во Регионалниот центар за дигитализација на културното наследство

Идентификувајќи ја потребата од обука во областа на дигитализацијата на културното наследство , а во рамките на активностите за функционирање на Центарот за дигитализација на културното наследство ( кој со финансиска поддршка на Италијанската влада и супервизија на канцеларијата за култура на УНЕСКО БРЕСЦЕ од Венеција е отворен во Скопје … Прочитај повеќе

Регионална средба

Неколку документи кои произлегоа од регионалната средба за превенција од нелегална трговија со културни добра подоле се достапни за превземање. П р о г р а м а мк en Листа на учесницимк en ФИНАЛЕН ИЗВЕШТАЈмк en – П Р Е П О Р А К И –мк en Поздравно … Прочитај повеќе

Регионална средба

Регионална средба за превенција од нелегална трговија со културни добра 15 – 18.03.2006 год., Охрид Управата за заштита на културното наследство, орган во состав на Министерството за култура на Република Македонија, во соработка со УНЕСКО Канцаларијата во Венеција – Регионално биро за наука во Југоисточна Европа (УВО-РОСТЕ), организира Регионална средба … Прочитај повеќе

Ревалоризација на Старата скопска чаршија

Управата за заштита на културно наследство на 22.02.2006 год. организираше работна средба со градоначалниците на град Скопје, општина Чаир и општина Центар и со преставници од Националниот конзерваторски центар – Скопје и НУ Конзерваторскиот центар – Скопје, како надлежни установи за заштита на културното наследство, со цел да се разјаснат … Прочитај повеќе

Ревалоризација на културното наследство

Најавените работни средби на стручните служби од Управата за заштита на културното наследство со надлежните институции за заштита на културното наследство во врска со спроведувањето на законски определената активност – ревалоризација на културното наследство, се одржаа на 12.02 и 17.02.2006 година во просториите на Управата. На првата средба присуствуваа преставници … Прочитај повеќе

Работна посета на преставник од УНЕСКО-РОСТЕ на Македонија

Во пресрет на престојната Регионална средба за превенција од нелегална трговија со културни добра и други противправни дејствија, од 06-10.02.2006 година во работна посета на Македонија престојуваше г. Дамир Дијаковиќ, програмски специјалист за култура од Канцаларијата на УНЕСКО во Венеција. Посетата беше искористена за поттикнување повеќе теми од интерес на … Прочитај повеќе